Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.dilluns, 8 de març de 2010

Arbres monumentals del Ripollès: La fageda de Bonbac o del Barretó

La fageda de Bonbac o del Barretó
Al Ripollès hi ha important fita botànica, mai prou glorificada, la fageda del Bonbac o del Barretó, situada a l’obaga del Puig de Sant Jaume, a la zona de Llaés, una de les fagedes més importants de Catalunya, comparable i del mateix nivell que les famoses fagedes d’en Jordà (Santa Pau, a la Garrotxa) o de la Grevolosa (Sant Pere de Torelló, a Osona). Estem parlant de la gran trilogia de fagedes de Catalunya. La discreció que existeix sobre el conjunt arbori ripollès és una crida a la seva protecció i gaudi.


Deia Ramon Vinyeta, molt oportunament, en el seu llibre Els arbres monumentals de Catalunya (1985) d’aquesta fageda: “Dotzenes d’exemplars monumentals, d’un perímetre superior als 4 m. i amb alcàries per damunt dels 30 m., arrelen als faldars del Puig de Sant Jaume, formant la ben dita Fageda de Bonbac”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada