Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dilluns, 1 de març del 2010

Arbres monumentals del Ripollès: els avets de Campelles i Planoles

Els avets monumentals de Campelles i Planoles
L’avetar de Planoles ha estat sempre un punt de referència dins dels món forestal català. Diuen que l’avetar de Planoles és el darrer bosc d’avets que hi ha al Pirineu abans d’arribar al Mediterrani.

Però si fem cas del llistat d’arbres monumentals catalogats, caldria renomenar l’avetar com Planoles-Campelles, ja que dels tres exemplars monumentals, dos d’ells estan situats a Campelles (L’avet de la Baga de la Berruga i el del torrent de la Font Tosca), mentre que un d’ells pertany a Planoles (L’avet del torrent de la Cometa o avet gros de la forn de la calç). El primer nom és el que recull la menció oficial del Diari oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i el segon el que apareix en el rètol informatiu situat al peu de l’arbre.

En aquest sentit caldria fer una crida a una certa unificació dels noms emprats, per tal de no provocar una certa disbauxa informativa.

L'Avetar de Planoles
En tot cas, cal dir que l’avetar de Planoles té la característica que quasi tot es comunal. Aquesta propietat pública de 574 hectàrees, en un termini municipal relativament petit, de sols 18,7 quilòmetres quadrats, li ha conferit una relativa bona situació econòmica a les finances municipals de Planoles.

L’avetar de Planoles ocupa tota la part sud del municipi, un cop creuat el riu Rigard, a les zones ombrívoles de Coma Armada, dins de l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Montgrony. En aquest espai hi ha avets de consideració, donades les seves proporcions i edat. Estem, a més, en l’antic camí que portava de Planoles al gran santuari marià de Montgrony.

L’avetar ocupa el marge esquerre del riu Rigard, on els límits municipals de Planoles s’enfilen fins a la Costa Borda, a la carena de Coma Ermada, segueix fins a la Covil, fent-li de límit amb el terme municipal de Gombrèn, que s’estén a migdia. Des d’aquest punt, seguint el torrent de Sois, que desemboca al marge dret del Rigard, limita amb els municipis de Campelles i Ribes de Freser.

Dins d’aquest conjunt arbori d’avets de Campelles i Planoles hi ha tres avets que estan catalogats com a arbres monumentals de Catalunya. Així, doncs, en un curt espai, tenim tres avets monumentals, l’avet de la Baga de la Berruga (greument malmès) i dos avets més, l’avet gros de la Font Tosca, (també dins del termini municipal de Campelles) i l'avet del torrent de la Cometa o de la forn de la calç (al termini municipal de Planoles).



Gràcies a Joan Benet Fernández podem oferir fotos dels dos avets monumentals.

Avet del torrent de la Cometa o de la forn de la calç (Planoles)
Aquest avet (un Abies alba), catalogat mitjançant una ordre de la Generalitat de Catalunya del 2 de maig de 2005 (amb una declaració prèvia del 29 de desembre de 2004, es situat al Torrent de la Comella, l'Avetar (CUP 27) i té com a número d'identificació el 31.134.01.

És ubicat en el punt UTM 425228 4683067, a la quadrícula UTM: DG 2583.

______

Imatges: Dues imatges de l'avet de l’avet del torrent de la Cometa o de la forn de la calç (a Planoles). Foto Joan Benet Fernández.


Avet gros de la Font Tosca (Campelles)
Aquest avet (un Abies alba), catalogat mitjançant una ordre de la Generalitat de Catalunya del 2 de maig de 2005 (amb una declaració prèvia del 13 de desembre de 2004, es situat al Torrent de la Font Tosca, Bosc de Campelles (CUP 10),  i té com a número d'identificació el 31.037.03.
 
Es ubicat en el punt UTM 427572 4681935, a la quadrícula UTM: DG 2781.

Com es pot comprovar, resulta difícil fer una bona foto de l'avet ja que es molt rodejat per altres exemplars, dins d'un avetar magnífic. Tenir la seva ubicació exacte mitjançant GPS permet localitzar-lo dins d'un bosc especialment tupid, enara que l'accés no es difícil ja que prop hi ha la carretera que va al pla dels Prats des de Campelles.
_______

Imatges: Avet de la Font Tosca, a Campelles. Foto Joan Benet Fernández


L’Avet de la Baga de la Berruga, dit també dit Avet del pla dels Prats (Campelles)
Per començar a fer un repàs de mítics arbres de la comarca del Ripollès, ho farem per l’Avet de la Baga de la Berruga, dit també dit Avet del pla dels Prats, al municipi de Campelles. Es diu Avet de la Berruga ja que està en les vessant de la Berruga, un cim situat a l’est de coll Pan, de 1785 metres d’alçada.

Per ubicar l'avet de la Berruga utilitzem els plànols esquemàtics que va preparar Ramon Vinyeta (Els arbres monumentals de Catalunya (1985)) per localitzar els exemplars que esmenta.

Cal dir que podem oferir el punt UTM 427348 4681240.

Els avets poden arribar a tenir uns vuitanta metres d’alçaria. No he trobat enlloc una medició de l’exemplar ripollès, abans de l’accident. Estem, però, davant un arbre mític, però que malauradament és en perill a causa d’un llamp que li va trencar la capçalera.

Oferim una sèrie de fotos que mostra l’aspecte que oferia aquest arbre fa uns anys. Però també la seva situació actual, quan amb gent del programa "Caminant pel Ripollès" vàrem fer cap a coll Pan, la Covil i coll de Coma Armada el juny del 2007.

Cal dir que per trobar-lo cap deixar la pista-camí que del pla dels Prats es dirigeix cap a Coll Pan, bastant abans d’arribar a la Font Roja. L’arbre és a l’esquerra del camí i el lloc d’accés es assenyalat per una fita de pedres (almenys quan darrerament hi vàrem anar els de l’equip de "Caminant pel Ripollès" de TV del Ripollès) el juny del 2007 i vàrem obtenir algunes de les fotos que il·lustren aquesta article.
______
Imatge: Les dues primeres imatges son dels llibre de Ramon Vinyeta i les dues de sota, on podem veure el diametre de l’Avet de la Berruga i el cap de l'arbre escapçat, amb gent de l’equip de "Caminant pel Ripollès" (Juny de 2007).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada