Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dilluns, 1 de març del 2010

Arbres monumentals del Ripollès: el grèvol de Ventolà

______
Imatge: Pàgina del llibre Ramon Vinyeta Els arbres monumentals de Catalunya (1985) dedicada al boix grèvol de Ventolà.

Sobre el boix grèvol de Ventolà, deia en Ramon Vinyeta en el seu llibre sobre els Els arbres monumentals de Catalunya (1985): “S’el [el llogarret de Ventolà] visita pel seu paisatge... i també pel seu boix grèvol, potser el més rellevant de tot Catalunya. És situat entre el veïnat i l’església de Sant Cristòfol, i té més d’una dotzena de branques ben gruixudes amb fullatge d’un verd fosc, que és part destacada del paisatge”.

El boix grèvol de Ventolà va ésser inclòs en el llistat d’arbres monumentals de Catalunya el 2005 mitjançant una actualització d’una primera llista de l’any 2000. En aquesta actualització es va incloure en el llistat d’arbres monumentals, a més del boix grèvol de Ventolà, els següents exemplars de la vall de Ribes: l’avet del Torrent de la Font Tosca, al bosc de Campelles, i l’avet del Torrent de la Comella de Planoles, a l’Avetar.

El grèvol, com també es nomenat aquest arbre popularment, el tenim molt present a la nostra comarca. És un arbre protegit, que donada la seva floració hivernal i utilització com decoració nadalenca, havia estat en perill d’extinció, encara que avui sembla gaudir d’una relativa bona salut.

El grèvol es present en molt boscos del Ripollès com arbust o en forma d’arbust. Estem davant una arbre típic de la vegetació atlàntica europea i també de la muntanya mitjana mediterrània, sempre en ambients ombrívols, i en boscos de fagedes, pi roig i rouredes, i creix en altituds d’entre 1.000 o 2.000 metres d’altitud.

El boix grèvol és un arbre que pot arribar a assolir una alçada considerable, uns 20 metres, malgrat que la seva presentació més habitual, és en forma d’arbust. I té una característica que el fa un arbre molt consistent, la seva fusta és molt resistent i difícilment es podreix.

Cal afegir que el grèvol té propietats farmacològiques, i que els seus fruits, que acaben de madurar a la tardor, són tòxics pel humans. Atenció, doncs!

A més de veure l'església romànica de Sant Cristòfol i de fer un bon apat, a Ventolà podeu contemplar, de camí a l'església, aquest gran exemplar de boix Grèvol, un arbre de remarcable presència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada