Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dimarts, 9 de març del 2010

Arbres monumentals del Ripollès: la vall de Camprodon

Un arbre fruiter, un cirerer, a Molló

Hi ha altres exemplars notables a la vall de Camprodon. Seguint la bibliografia hem trobat alguns exemplars interessants.

El primer que vull mencionar és el cirerer de can Bola (com molt correctament ha denominat a aquest arbre en Josep Pastoret), a Molló, en el camí que va cap al Graell.

Estem davant un arbre fruiter que ha fet vida memorable i que resulta un exemplar, per tant, a destacar.

 

_____
Imatges: Cirerer de can Bola, a Molló, amb dues fotos: una de Ramon Vinyeta (1985) i la segona de Josep Pastoret (Desembre de 2009).

Els arbres del passeig Maristany de Camprodon
Un dels grans passeigs catalans és el Maristany, a Camprodon, planificat a partir de 1924, amb la conseqüent proliferació d’arbres destacats.

Quan va començar-se el fenomen turístic, a partir de la segona meitat del segle XIX, a Camprodón varen urbanitzar-se dos grans passeigs, el de la Font Nova i el Maristany, on s’ubicaren les cases aixecades pels estiuejants més opulents.

Entre els exemplars especialment interessants d’arbres de les finques del passeig Maristany, mostres d’una jardineria “suïssa”, com molta de l’arquitectura de la zona, cal esmentar els avets del número 14 i un avet del
número 8.
_____
Imatges: Avets del passeig Maristany de Camprodon, números 8 i 14.

 

El pi de les Set Branques d’Ull de Ter
Hi ha Setcases, o més concretament al circ d’Ull de Ter, hi ha el Pi de les Set Branques, que és a la dreta del camí que porta des de la carretera i aparcament al refugi d’Ull de Ter, abans de creuar el Ter. Molt segurament heu passat per l’indret sense parar atenció a un exemplar d’arbre que mereix atenció.

Sobre aquest pi diu Vinyeta (1985): “Aquest curiós exemplar que tenim en imatge se’l pot admirar arran del camí que mena al Xalet Nou d’Ull de Ter, del CEC, poc abans d’arribar-hi”.

Altres exemplars arboris interessants de la vall de Camprodon

A Vilallonga de Ter, el Faig del pla del Faig, que es situat al final de la Baga del bosc de la Planella, segon apareix al plànol de l’editorial Alpina del Costabona (edició 2007-2008).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada