Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dimarts, 9 de març del 2010

Arbres monumentals del Ripollès: El castanyer de Campelles

El castanyer de Campelles
En aquesta repàs al arbres monumentals del Ripollès no vull deixar d’esmentar una reivindicació local que va tenir lloc a Campelles l’estiu de 2005.

Segons explica el Diari de Girona (21/09/2005) un “Un grup demana que un castanyer sigui considerat d’interès i no es tali o es traslladi.
El ple del Consell Comarcal del Ripollès no va donar suport a la petició, impulsada per un grup de veïns de Campelles, de declarar arbre d’interès local i comarcal el castanyer bord situat a la plaça de l’Ajuntament. Es tracta d’un exemplar centenari, explica l’alcalde, Manel Palau (Convergència i Unió), però, com diu un informe de l’enginyer de forests, no té unes característiques especials i, en canvi, causa perjudicis.
Segons Palau, van ser una quinzena les firmes recollides per «protegir» l’arbre i «fer desistir l’Ajuntament de talar-lo o traslladar-lo». No obstant això, el ple del Consell va considerar, d’una banda, que els sol·licitants no aportaven arguments per fomentar la declaració d’arbre d’interès. D’altra banda, el ple va remarcar que no podia declarar el castanyer d’interès comarcal, com una actuació subsidiària a la declaració d’arbre d’interès local, perquè no era una de les competències municipals que l’ens pot exercir.
L’alcalde va explicar que el castanyer complica l’accés al consistori i les obres de remodelació de la plaça de l’Ajuntament per suprimir-hi les barreres arquitectòniques. A més, les seves arrels, molt profundes, aixequen el paviment i fins s’han introduït en canonades de servei. De totes maneres, Palau va afirmar que el consistori intentarà salvar l’arbre”.

El castanyer de Campelles encara avui és al lloc i cal esperar que pugui anar fent anys i convertir-se en un autèntic arbre monumental.
______
Imatge: Castanyer de Campelles, en una foto feta per llsala (18 de gener de 2009) i que és a Blocdefotos.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada