Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dilluns, 8 de març del 2010

Arbres monumentals del Ripollès: el desaparegut roure de Vilardell (Ribes de Freser)

La relació de roures monumentals del Ripollès comença amb una defunció, un roure monumental, catalogat, que malahuradament ha passat a la història. Estem davant una pèrdua molt important, d’un exemplar botànic, d’una gran vàlua, que desgraciadament caldrà treure de la llista d’arbres monumentals de Catalunya.

El passat 24 de gener de 2009, una forta ventada va trencar de manera inesperada i irreversible el roure de Vilardell.

Estem davant una tragèdia irreparable. Estem davant la fi d’un dels arbres monumentals més impressionants de Catalunya. Era el roure documentat més gran i segurament antic del país.

Era una autèntica joia arbòria. Tenia 18 metres d’alçada (com un edifici de sis pisos. El tronc, amidat el març de 2005, tenia 5 metres i 65 centímetres. Era un quercus petraea.
______
Imatge: El roure de Vilardell el novembre de 2009.

Segons els enginyers forestals era el roure més gros de Catalunya, el segon és el de la finca de Codorniu, que té de perímetre 5 metres 25 centímetres. Per cert, aquest roure mil•lenari de Can Codorniu, situat al recinte de les Caves Raventós Blanc, també va patir el Divendres Sant de 2009 un ensurt important, va ser tombat per una ventada, que fa perillar per la seva vida.

L’edat d’un exemplar tant descomunal com el Roure de Vilardell era incerta però segons diferents especialistes podia tenir entre 1.000 i 1.300 anys. Una de les branques secundaries, feta malbé per una altra ventada l’agost de 1996, d’un mig metre de diàmetre, tenia ratlles que corresponien a 385 anys.

El caràcter monumental del roure de Vilaardell feia que fos un arbre molt conegut i ja apareixia en el llibre de Ramon Vinyeta Els arbres monumentals de Catalunya, de l’any 1985. Adjuntem la pàgina on Vinyeta parla d'aquest arbre.
_______
Imatge: Pàgina del llibre de Ramon Vinyeta Els arbres monumentals de Catalunya (1985).

L’any 1988 el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya va nomenar al Roure de Vilardell com Arbre monumental de Catalunya. Posteriorment, el 12 d’agost de 1989, el propietari, en Pere Bonada Roca, va donar permís per a la declaració d’arbre monumental, amb la condició de respectar la carretera privada i el domini i propietat del camí i roure.

Finalment el 28 de desembre de 1992 al Diari Oficial de la Generalitat va col•locar el roure ripollès en la relació dels arbres que és declaraven monumentals.

El roure de Vilardell, situat en un terreny inclinat, una mica abans d’arribar a la casa de Vilardell, al municipi de Ribes de Freser, però molt proper a Fustanyà, oferia una gran capçada, d’uns quasi 24 metres, essent molt visible des de molt punts de la vall de Freser, aigües avall de La Farga de Queralbs.

Malgrat que el fet que la ventada del gener de 2008 ha estat una absoluta sorpresa, cal dir que anys abans, el 28 d’agost de 1996, un bufarut va topar contar el roure, trencant una tercera part de les branques.

Sols afegir que la situació metereològica del 24 de gener de 2009 va produir greus danys (arrencant-ne alguns) a una llarga llista de vuit arbres monumentals catalans, a l’Anoia, Bages, Osona, Baix Camp, Conca de Barberà i Montsià.

Amb la desaparició del roure de Vilardell estem davant una irreparable pèrdua. Que les fotos, sobretot una oferida per la família Bonada, del setembre de 1962, ens serveixin per acomiadar de manera sentida un dels grans arbres monumentals del Ripollès i de Catalunya.
______
Imatge: El roure de Vilardell el setembre de 1962.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada