Aquest bloc voldria ajudar, com una aportació a l'arqueologia del paisatge, a crear una relació d'elements d'arquitectura i enginyeria popular del Ripollès.



dimarts, 2 de març del 2010

Arbres monumentals dels Ripollès: El Desmai de Campdevànol i els cedres de Can Botey

Comencem, un cop visitats tots els arbres monumentals catalogats, a veure altres exemplars arboris de la comarca dels Ripollès que mereixen estar dintre d'aquesta consideració.

Avui mostrarem tres arbres que malgrat la seva consideració d'arbres de jardí, caldria considerar arbres monumental. Es tracta del desmai de Campdevànol i dels cedres de la casa del director de la Colònia Botey, a Ripoll.
El desmai de Campdevànol
És un arbre que està situat al costat del riu Freser, en el passeig situat al costat esquerra, prop del Pont Nou (el de l’any 1912) i de l'antiga fàbrica de teixits del Martinet.

Estem davant un exemplar de desmai, un espècie concreta de salze, especialment imponent ja que aquests arbres, originaris de Xina, poden arribar a fer, segons els botànics, de 20 a 25 metres d'alt, però diuen que són de curta vida. Aquest sembla gaudir, ara per ara, d'un bon estat de salut si fem cas a la seva exhuberància.

________
Imatge: Desmai de Campdevànol (estiu de 2009).

Estem davant un exemplar magnífic, sense cap dubte, que orna Campdevànol, que s’autoqualifica de “El Jardí del Pirineu”.

Cedres de Can Botey, a Ripoll
A l'entrada a Ripoll des de Barcelona tenim un conjunt de dos arbres molt interessants com per esdevenir arbres monumentals.

Es tracta d’un conjunt de coníferes, dos exemplars esplèndids de cèdres, situats a  la casa del director de la Colònia Botey.

Cal dir que aquest conjunt de coníferes son arbres plantats, ja que provenen d’altres climes i indrets. A finals dels segle XIX va estendre’s la costum en les cases rurals benestants, de plantar arbres relativament exòtics. És el cas dels avets de Masjoan, pro del poble d’Espinelves, al bell mig del Montseny i les Guilleries, un gran nombre de coníferes plantades entre els anys 1860-1911 per Marià Masferrer Rierola (1856-1923), un eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries. La masia Masjoan destaca per la seva localització ja que està rodejada d’avets i altres tipus de coníferes (58 espècies diferents, amb set exemplars catalogats com a arbre monumental per la Generalitat de Catalunya) que s’han preservat des de mitjans del XIX formant un important arborètum a tocar la casa. Molts dels exemplars superen els 40 metres d’alçada i hi ha l’avet mes alt del país.
_____
Imatge: Els dos cedres de la casa del director de la Colònia Botey (tardor de 2009).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada